Bez w ogródko już przekwita, ale udało mi się w uroku jego kwiecia zjeść z mężusiem kolacje, którą przygotowałam na wieczorna chwile.
Sałatka Grecka
składniki:
1 nieduży ogórek
2 małe pomidory
1 mała cebula
4-6 czarnych oliwek (można bez, ja ich nie miałam)
2 małe pomidory
1 mała cebula
4-6 czarnych oliwek (można bez, ja ich nie miałam)
plastry sera feta
oliwa z oliwek
ocet winny lub bazylikom
sól
pieprz
oliwa z oliwek
ocet winny lub bazylikom
sól
pieprz
przyrządzanie:
Cebulę kroję w cienkie krążki, układam na półmisku i skrapiam delikatnie octem winnym lub bazylikom. W ten sposób cebula kruszeje, jest łatwiejsza do strawienia. Dokładam pomidory i obrany ogórek pokrojony w plasterki. Wszystkie warzywa przyprawiam solą i pieprzem, a następnie układam na
nie plasterki fety. Sałatkę grecką
koniecznie doprawiam oliwą z oliwek i octem lub bazylikom według indywidualnych potrzeb. Do tego lubię białe pieczywo z lampka czerwonego wina, mężuś uwielbia z ciemnym piwkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz