poniedziałek, 18 czerwca 2012

Sernik


Składniki:

Spód ciastowy

1 jajo 
8 łyżek mąki
 3,5 łyżki cukru
1/3 kostki masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa

  0,5 szkl. oleju
2 jaja
 1,5 szkl. cukru
4 żółtka
 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
 1 kg twarogu
3/4 szkl. mleka
4 białka; 3/4 szkl. cukru


Przygotowanie:

Zagnieść wszystkie składniki ciasta; wyłożyć na dużą prostokątną blaszkę.

Zmiksować jaja z cukrem. Dodawać stopniowo wszystkie składniki masy serowej (mleko na końcu). Masa będzie dość rzadka - tak ma być! Wylej ją na ciasto. Piecz ok. 50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

 

Ubij pianę z białek i cukru ( można dodać wiórki kokosowe w mieszając delikatnie w piane), po ok. 50 minutach pieczenia wyłóż piane na podpieczone ciasto i piec jeszcze ok. 10 minut, aż do zarumienienia piany.






Smacznego :))))