niedziela, 19 sierpnia 2012

Ziemniaki na każdą chwilę


Ten rodzaj ziemniaków zawsze ratuje mój dzień kiedy w lodówce znajduje się  nie to na co ma się ochotę. Wszystko pozaczynane i nic nie zjedzone do końca. Zawsze zostaje się resztka kiełbasy, jakiś plaster szynki czy kawałek zółtego lub białego sera. Przyrządziłam ta potrawę z szacunku do mojej Babci, która potrafiła z niczego zrobić coś :))) ...bo przecież niczego nie wolno zmarnować.

składniki: 
 (czym chata bogata)
 ziemniaki
 jakaś kiełbasa, szynka, boczek 
masło
twaróg
pomidory
olej z oliwki

natka pietruszki,selera
cytrynowy tymian
Świerzy rozmaryn
czosnek, sól, pieprz, świeża bazylia, majeranek,  wg uznania ulubione przyprawy.
 przyrządzanie:
Ugotować ziemniaki w mundurkach


Podczas ich gotowania do masła dodajemy zduszony czosnek i sól, do białego twarogu - zioła , sól i pieprz. Odstawiamy do lodówki.
Następnie przygotowujemy sos,  którym posmarujemy przekrojone na pół ziemniaki:
wszystkie zioła, czosnek, sól, pieprz łączymy z oliwa z oliwek

Następnie kroimy i układamy na ziemniakach plastry szynki, pomidorów i posypujemy ziołami



solimy, pieprzymy i wstawiamy na ok. 30 min do nagrzanego do 190 stopni piekarnika



Podajemy z ziołowym masłem i twarogiem 



Smacznego :))