Został mi się makaron z dnia poprzedniego. I co dalej??? Szkoda wyrzucać, bo przecież i tak nasze generacje nie oszczędzają jak to robili nasi pradziadowie. Słyszałam, ze rocznie wyrzucamy żywności na kilka tysięcy złotych. Szok...prawda??? Postanowiłam choć trochę nad tym popracować Bardziej świadomie...i tak dziś z wczorajszego makaronu przygotowałam zapiekankę auflauf z tego co miałam w lodówce.
Składniki:
makaron
cebula
czosnek
warzywa(dowolne)
ogórki kiszone lub korniszony
pierś z kurczaka( można zrobić bez mięsne)
zioła
pieczarki
śmietana
miód
oliwa z oliwek
masło
soja
czekoladowe balsamiko
ser zółty
Przygotowanie:
cebulę, czosnek podsmażyć na rozgrzanej oliwie.
Dodaję warzywa i duszę do miękkości
Podsmażyć osobno pokrojone w paski mięso, doprawiam solą, pieprzem, ziołami
W czasie smażenia, robię sos:
mieszam
śmietanę, pieprz, sól, zioła, miód, soja,
zalewam nim makaron i odstawiam by napęczniał sosem
Do mięsa dodaję czekoladowe balsamiko, po prostu je karmelizuję
Makaron wkładam do brytfanki, dodaję kawałki masła
potem układam mięsko i warzywa
podsmażam pieczarki na oliwie z oliwek
dodaję je wraz ogórkami na wierzch
posypuję serem
i zapiekam przez 15-20 min w tem. 180 stopni
:))))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz