Ziołowy Chleb do skubania dobry na kolacje, lub do grylla. Kto jak woli. Jest dekoracja stołu, posiłku i rozkoszą podniebienia.
Składniki:
750 g maki
1 kostka drożdży
450 ml wody letniej
16 g soli
50 ml oliwy z oliwek
Na masę:
zioła ( pietruszka, nać selera, czosnek, włoskie suszone zioła)
150 g masła
Przygotowanie:
Wyrabiamy ciasto drożdżowe : maka, sol, rozpuszczone w cieplej wodzie drożdże z odrobina cukru, oliwa - mieszamy, następnie wygniatamy ciasto ok 15 min. Kiedy ciasto odchodzi od rak, już się nie klei - odstawiamy je na ok 45 min w pokojowej temperaturze do wyrośnięcia.
W tym czasie oczekiwania, przygotowujemy masło ziołowe, które służy za masę do naszego ,,Skubanka".
Do miękkiego masła dodajemy suszone i posiekane zioła, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz. Mieszamy na gładko
Wyrośnięte ciasto krótko przerabiamy i rozwałkowujemy na prostokąt.
Nastepnie ciasto wysmarowujemy ziołowym masłem
Placek kroję na pół i z każdego z nich tnę na 10x10 cm podłużne kawałki, które zwijam i układam jeden obok drugiego, zaczynając od zewnątrz do środka, w tortownicy wysypanej wcześniej bułką tartą
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i wstawiamy skubanka na 45 min
Po upieczeniu wyciągamy go z formy i pozostawiamy w spokoju na ok. 15 minut.
Zjadamy go rwąc po kowałku z dodatkami ,,czym chata bogata..."
SMACZNEGO :))))
Ale pysznie! Bardzo fajne i ciekawe wykonanie!
OdpowiedzUsuń