Składniki:
na tortownicę o średnicy 24 cm
ciasto:
235 g mąki pszennej
250 g miękkiego masła
3 jajka
ok. ½ szklanki cukru (można dać więcej jeśli ktoś woli słodsze)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
50 g proszku budyniowego ( ja dodałam 2 opakowania)
235 g mąki pszennej
250 g miękkiego masła
3 jajka
ok. ½ szklanki cukru (można dać więcej jeśli ktoś woli słodsze)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
50 g proszku budyniowego ( ja dodałam 2 opakowania)
cynamon
masa budyniowa:
2½ łyżki proszku budyniowego
3 łyżki cukru
320 ml mleka
1 łyżka masła
3 łyżki cukru
320 ml mleka
1 łyżka masła
dodatkowo
400 g obranego i pokrojonego rabarbaru
cukier do posypania
cukier do posypania
Przygotowanie:
Przygotować budyń. Część mleka (220 ml) zagotować, a w drugiej
części (100 ml) rozpuścić proszek budyniowy i cukier. Do gotującego się
mleka wlać zawiesinę i zagotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aby
nie powstały grudki. Ugotowany budyń zdjąć z ognia i wymieszać z masłem.
Odstawić do wystudzenia, przykryty folią spożywczą.
Masło zmiksować na puszystą masę i nie przerywając ucierania partiami dodawać cukier.
Do masy maślanej dodawać kolejno po jednym jajku, ciągle ucierając
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, a następnie powoli
dodać do masy maślanej miksując na wolnych obrotach tylko do połączenia
się składników.
ciasto dzielimy na 2 części dodając do jednej z nich kakao
Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Wyłożyć 1/2 dowolnego ciasta i wyrównać.
Następnie dodać zimny budyń i przykryć go drugą
połową ciasta (należy wyłożyć je łyżeczką, aby całkowicie przykryło
budyń).
Na wyrównany wierzch wyłożyć rabarbar i pospać go cukrem i cynamonem. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 170ºC i piec przez ok. 1 godzinę.
SMACZNEGO :)))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz