Składniki
średniej wielkości ziemniaki
ząbki czosnku
plastry boczku, bekonu
gałązki świeżego tymianku, rozmarynu itp
sól morska
oliwa z oliwek
Przygotowanie
Gotujemy ziemniaki. Robimy w ziemniakach otwory, zachowując
wykrojone pałeczki.
Na plasterki boczku układamy czosnek, przekrojony na pół lub wyciśnięty i świeżą gałązkę tymianku lub innych ziół.
Wszystko
staramy się dość ciasno zwinąć.
Tak przygotowane ruloniki wciskamy w
otwory ziemniaków. Z wyciętych wałeczków robimy zatyczki i wtykamy je z obydwu stron w otwory ziemniaka
Teraz pozostaje
nam jedynie ułożyć ziemniaki ( każdy osobno w foli aluminiowej) posmarować ziemniaki oliwą wymieszana z ziołami, czosnkiem i posypać je solą.
Układamy ziemniaki w naczyniu np. żaroodpornym.
Ziemniaki pieczemy w temperaturze około 200' przez
godzinę.Wszystko zależy również od wielkości ziemniaka. Podaje
ziemniaki w upalny dzień z zsiadłym mlekiem z sosem tzatziki lub do ryb i mięsnych potraw.
SMACZNEGO :)))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz