Pierwszy przepis zaczerpnęłam z
Składniki
120 g miękkiego masła
3 łyżki cukru pudru
150 g mąki pszennej
kilka kropel aromatu ulubionego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagnieść.Można też utrzeć mikserem
Z ciasta robić kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego lub kwadraciki
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczać widelcem na dowolną formę , nadając jednocześnie wzorek.
Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC.
Następne ciasteczka to adwentowe kulki
Składniki
130gr masła
90gr cukru
1 żółtko
1/2 skórki z cytryny
150gr mąki
1 opakowanie budyniu waniliowego
7 kropli olejku z gorzkich migdałów
50gr mielonych migdałów
100gr suszonych owoców
Przygotowanie:
Z masła, cukru, jajka,cytryny,mąki,budyniu,zapachu olejkowego wyrabiamy ciasto
Dodać migdały
i suszone pokrojone drobno owoce.
Wyrobić
Z ciasta robić kuleczki w wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Piec w zagrzanym piekarniku w tem. 160 stopni ok 15-20 minut
A teraz przepyszne Bezoweczki
Składniki
2 białka
150gr cukru
1/2 łyżki soku cytrynowego
2krople olejku migdałowego
szczypta soli
Nadzienie
konfitury ( może być masło orzechowe, chałwa, Nugat)
marcepanowa masa
Przygotowanie:
Bialko ubić na sztywno dodając stopniowo cukier i sok z cytryny i olejek
Ubijać aż do rozpuszczenia cukru
Piekarnik rozgrzewamy na ok 150 stopni
Masę z białka wkładamy do worka w którym nacięłam rożek z którego wyciskamy małe porcyjki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Pieczemy na środkowej szynie ok 20 min w tem. 160 stopni
Po wystudzeniu smarujemy spód powidłami i nakładamy masę marcepanowa. Następnie delikatnie przyciskamy drugim bezikiem spodu do masy.
SMACZNEGO :)))
Dużo pracy, ale jaki efekt:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
jeszcze mam smaczka na nie :)) cieplutko pozdrawiam
Usuń