Ten rodzaj ziemniaków zawsze ratuje mój dzień kiedy w lodówce znajduje się nie to na co ma się ochotę. Wszystko pozaczynane i nic nie zjedzone do końca. Zawsze zostaje się resztka kiełbasy, jakiś plaster szynki czy kawałek zółtego lub białego sera. Przyrządziłam ta potrawę z szacunku do mojej Babci, która potrafiła z niczego zrobić coś :))) ...bo przecież niczego nie wolno zmarnować.
składniki:
(czym chata bogata)
ziemniaki
jakaś kiełbasa, szynka, boczek
masło
twaróg
pomidory
olej z oliwki
natka pietruszki,selera
cytrynowy tymian
cytrynowy tymian
Świerzy rozmaryn
czosnek, sól, pieprz, świeża bazylia, majeranek, wg uznania ulubione przyprawy.
przyrządzanie:
Ugotować ziemniaki w mundurkach
Podczas ich gotowania do masła dodajemy zduszony czosnek i sól, do białego twarogu - zioła , sól i pieprz. Odstawiamy do lodówki.
Następnie przygotowujemy sos, którym posmarujemy przekrojone na pół ziemniaki:
wszystkie zioła, czosnek, sól, pieprz łączymy z oliwa z oliwek
Następnie kroimy i układamy na ziemniakach plastry szynki, pomidorów i posypujemy ziołami
solimy, pieprzymy i wstawiamy na ok. 30 min do nagrzanego do 190 stopni piekarnika
solimy, pieprzymy i wstawiamy na ok. 30 min do nagrzanego do 190 stopni piekarnika
swietny pomysl na przekaske! w kazdej chwili mozna wejsc do kuchni i porwac takiego ziemniaczka :)
OdpowiedzUsuńMagduniu , porywaj smakują naprawdę wyśmienicie, a na dodatek jeśli się tylko chce za każdym razem smak można zmienić :)))
UsuńDziękuję za bycie na Burczobrzuchu :)))
Rewelacyjne ziemniaki! Porywam pomysł;P
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie!
Pozdrawiam:)
Aniulko, Dziękuję za odwiedziny :))
Usuńżyczę smacznego :)))