Ciasto:
700 g mąki pszennej, ok. 260 ml mleka, 4 jajka, 100 g cukru, 50 g drożdży świeżych, dowolne owoce
4 łyżki masła, 5 łyżek cukru pudru, 8 łyżek mąki
Drożdże rozrabiam w części mleka z odrobiną cukru. Odstawiam, a w tym czasie do miski wrzucam pozostałe składniki prócz owoców.
Po chwili dodaję też rozrobione drożdże i mieszam.
Przekładam na blat i wyrabiam, aż będzie elastyczne. Ciasto będzie
dość klejące, wyrabiam tak długo, aż zacznie się odrywać od rąk. Może to trwać nawet 15 min.
Ciasto wkładam do miski aby wyrosło.
Czas ok. 50 minut, aż zwiększy dwukrotnie objętość. W razie potrzeby dłużej/krócej.
Po wyrośnięciu formę smaruję masłem, ciasto rozpłaszczam i umieszczam w formie. Owoce wtłaczam w ciasto.
Kruszonka: składniki kruszonki siekam nożem, a potem delikatnie pocieram
między dłońmi, tak aby tworzyły się jak najmniejsze kawałeczki.
Posypuję ciasto kruszonką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz