Ziemniaki zapiekane w ziołach to
przysmak na szybki obiad. Robię je wtedy, gdy mam 1000 innych spraw do
pozałatwiania. Tak jak wcześniej wspominałam u nas budowa.
Gdzie nie spojrzysz machają łapkami
prace, które trzeba wykonać. Dlatego wracam do moich smacznych
przepisów, które bez skomplikowanie trafia na nasz stół.
Ziemniaki myję pod bieżącą wodą i
gotuję na pół twardo. Potem je odcedzam i kroje na kawałki. Podsmażam na
rozgrzanej oliwa z oliwek patelni z ziołami na jakie sezon, lub
szuflada pozwala. Ja użyłam ogrodowego Rozmarynu, i włoskich suszonych
ziół . Piekarnik rozgrzewam na 190 C. Układam podsmażone kawałki
ziemniaków w formie wysmarowanej oliwa z oliwek . Posypuje to wszystko
cebula i polewam wyciśniętym czosnkiem. Czas pieczenia ok 30 min.
W tym czasie pierś z kurczaka ok. 500 gr. kroję na małe kawałeczki. Dodaję 2 jajka 4 łyżki otrębów pszennych( można też płatków kukurydzianych) sól i pieprz do smaku. Wszystko razem ze sobą mieszam i podsmażam na teflonowej patelni bez tłuszczu.
Podaję z sałatką z kiszonej kapusty lub korniszonami.
SMACZNEGO :)))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz