Uwielbiam wracać do tradycyjnych potraw z dzieciństwa. Czym chata bogata , było mottem naszego stołu. Mielone :)) Któż ich nie zna...
Składniki:
mięso przemielone
cebula
jajka
oliwa z oliwek
bułka tarta
zioła
pieczarki
sól
pieprz
jako dodatek do nich ziemniaki i korniszony
Przygotowanie:
Nastawiam ziemniaki do gotowania. Do mięsa dodajemy pokrojona drobno cebulę, jajka, sól, pieprz, zioła, bułkę tarta. Wyrobić do odpowiedniej konsystencji Uformować kotleciki. Podsmażam je na rozgrzanym oleju , na końcu dodaje pieczarki.
Układam na Alu-foli i wkładam na ok 10 min do piekarnika
(Babunia używała dochówki w piecu)
W tym czasie ziemniaki powinny już być prawie miękkie
Odcedzam je, na nie układam podsmażone pieczarki , które maja w sobie jeszcze tłuszcz ze smażenia. W tym przypadku służy on za sos. Obok mielone kotleciki i oczywiście ogórki.
SMACZNEGO :)))))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz