niedziela, 17 czerwca 2012

Moje Tradycyjne mielone



Uwielbiam wracać do tradycyjnych potraw z dzieciństwa. Czym chata bogata , było mottem naszego stołu. Mielone :)) Któż ich nie zna...

Składniki:
mięso przemielone
cebula
jajka
oliwa z oliwek
bułka tarta
zioła
pieczarki
sól
pieprz
jako dodatek do nich ziemniaki i korniszony

Przygotowanie:

Nastawiam ziemniaki do gotowania. Do mięsa dodajemy pokrojona drobno cebulę, jajka, sól, pieprz, zioła, bułkę tarta. Wyrobić do odpowiedniej konsystencji Uformować kotleciki. Podsmażam je na rozgrzanym oleju , na końcu dodaje pieczarki.


 
Układam na Alu-foli i wkładam na ok 10 min do piekarnika
 (Babunia używała dochówki w piecu)


W tym czasie ziemniaki powinny już być prawie  miękkie


Odcedzam je,  na nie układam podsmażone pieczarki , które maja w sobie jeszcze tłuszcz ze smażenia. W tym przypadku służy on za sos. Obok mielone kotleciki i oczywiście ogórki. 

SMACZNEGO :)))))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz