składniki:
mieszanka papryk : zielone , czerwone, żółte
3 duże cebule
pół kilograma mięsistych pomidorów lub szklanka przecieru pomidorowego
3 duże cebule
pół kilograma mięsistych pomidorów lub szklanka przecieru pomidorowego
pierś z kurczaka
podwędzany boczuś
sol
pieprz
ostra, słodka papryka
olej
przyrządzanie:
Cebulę oczyścić, pokroić na grube półplasterki. Zeszklić na rozgrzanym oleju.
Oczyszczoną z gniazd nasiennych, pokrojoną w cienkie kawałeczki paprykę dusić na małym ogniu często mieszając przez około 15 minut.
Podsmażyć pokrojony w kostkę wędzony boczuś
i pokrojoną w kostkę pierś kurczaka
Do cebuli dodajemy przecier pomidorowy lub ugotowane przez 1 – 2 minuty we wrzątku pomidory, a następnie obrane ze skórki kroimy niezbyt drobno
Całość mieszamy i dodajemy do podsmażonej piersi z kurczaka i boczku
Wrzucić mięsko z cebulą i sosem pomidorowym do papryki. Dokładnie wymieszać, wsypać ostrą i słodką paprykę, doprawić solą.
Dusić przez około 5 minut bez przykrycia do chwili aż pomidory się rozpadną, składniki się połączą a papryka pozostanie nadal jędrna.
Dusić przez około 5 minut bez przykrycia do chwili aż pomidory się rozpadną, składniki się połączą a papryka pozostanie nadal jędrna.
Podawać z ciepłą bagietką i kieliszkiem czerwonego np. węgierskiego wina.
Smacznego :)))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz