składniki:
cukinii
0,5 kg mięsa mielonego
cebula
bułka tarta
bułka tarta
starkowane ziemniaki
pieczarki
ser np. żółty
jajka
jajka
natka pietruszki
cytrynowy tymian
cytrynowy tymian
Świerzy rozmaryn
czosnek, sól, pieprz, świeża bazylia, majeranek, oraz wg uznania ulubione przyprawy.
przyrządzanie:
Pieczarki, cebulę kroimy na kawałki.Cukinię umyć, przeciąć na pół, środek wydrążyć łyżeczką. dodajemy wydrążony miąższ z cukinii do pokrojonych pieczarek i cebuli
Dodajemy jajka, bułkę tartą, starkowane ziemniaki i przyprawy i krótko blendujemy
Następnie przysmażamy mięso mielone, dodając do niego czosnek przyprawy, zioła. Ostudzone łączymy z wcześniej zblendowaną masą.
Gotowym farszem napełniamy cukinie
.
Posypujemy ją zieloną natką pietruszki,cytrynowym tymianem
Wkładamy do
piekarnika i pieczemy ok 30 min, a następnie obkładamy serem i zapiekamy jeszcze chwilkę do momentu roztopienia /zarumienienia się
sera.
SMACZNEGO :)))
pyszne :) podobne robiłam na grillu http://www.zgrilla.pl/cukinia-faszerowana-z-grilla/
OdpowiedzUsuńpolecam :)
...u mnie dymku z gryllowanka brakuje ;)
Usuńchoć tez smaczne :)
dziękuję za odwiedziny
pozdrawiam