czwartek, 9 maja 2013

Syrop z mniszka


Aurelio, na Twoje życzenie tak byś mogła jeszcze uzbierać trochę tego zółtego cudu.

Składniki 

  • ok. 900 kwiatków mlecza
  • 4 cytryny+4 pomarańcze
  • 2 do 3 litrów wody
  • 2 kg cukru

    Przygotowanie

  Zbieram kwiatki mniszka lekarskiego, wybieram ładnie rozwinięte kwiaty. Nie po deszczowym dniu tylko po słonecznym.Zostawiam je na kartce aby opuściły je robaczki, a potem wkładam do garnka z odmierzoną wodą i gotuję. Od zagotowania gotuję 10-15 minut i zostawiam na 24 godziny by całość się zaparzyła.


Po 24 godzinach  odciskam dobrze mlecze a wywar przelewam przez sito.


Stawiam na ogniu, dodaję sok z cytryn, pomarańczy i cukier i gotuję na malutkim ogniu ok. 2 godziny, aż do uzyskania konsystencji syropu, potem jeszcze troszkę zgęstnieje.
Można gotować dłużej jeśli chcecie gęstszy „miodek”. Ja go skrystalizowałam bo lubię odcień i smak syropku . Ogień powinien być niewielki a całość ma pyrkać a nie gotować.Kto lubi może dodać cynamon, wanilie



Przelewam do słoików i jeszcze trzymam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.W schłodzonym miejscu można trzymać kilka miesięcy.
Podaje do sałatek, serów, pieczywa, herbat, mies, oraz wcinam tak z łyżki :)
     
     

1 komentarz:

  1. Właśnie zrobiłam ten syrop,ale nie wyszedł mi tak ciemny,tylko żółty i średnio gęsty.Może dlatego że robiłam go bez pomaranczy?

    OdpowiedzUsuń