I nadeszła jesień a z nią smaczek na ciasto cebulowe. Ja uwielbiam je na gorąco mój mężuś zjada je chętnie w każdej wersji: gorącej lub zimnej z kropelką dobrego wina lub z pianką piwa:))
Składniki
1,5 kg cebuli
0.5 kg mąki
0,5 kostki drożdży
0,5 szklanki mleka
oliwa z oliwek
odrobinka cukru
0,5 kg boczku/bekonu
śmietana gęsta
3 jajka
sól
pieprz
zmielony kminek
Przygotowanie
Obrać, pokroić i podsmażyć cebulę
Pokroić, podsmażyć boczek/bekon (ja używam zamrożonego, gdyż lepiej się go kroi na drobne kawałeczki)
Łączymy boczek z cebulą i dusimy jeszcze na niedużej temperaturze
Przygotowujemy spód drożdżowy:
do przesianej mąki dodajemy pokruszone drożdże
dodajemy cukier i lekko ciepłe mleko
przysypujemy mąką i odstawiamy do podwojenia objętości zaczynu
Po wyrośnięciu dodajemy odrobinę soli, mąki i wyrabiamy ciasto i odstawiamy do kolejnego wyrośnięcia
W czasie rośnięcia ciasta przygotowujemy polewę:
do śmietany dodajemy oliwę z oliwek, jajka, sól, pieprz i kminek i mieszamy wszystkie składniki ze sobą
Wyrabiamy ponownie ciasto
i rozwałkujemy na blaszce
nakłuwamy ciasto widelcem
i układamy na nim cebule z boczkiem
Zalewamy wszystko sosem
Wstawić do nagrzanego piekarnika
Piec w tem. 200 stopni przez ok. 35-45 minut.
SMACZNEGO :)))
O, podoba mi się ten przepis. Lubię takie cebulowe wypieki. Wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńżyczę miłego wypieku i dużego apetytu :))))
OdpowiedzUsuń