Nie lubię zup pomidorowych, nie lubię i już. Jednak na dżem, konfiturę pomidorową skusiłam się od razu. Ciekawość jest silniejsza niż niechęć do pomidorów w płynie. Pomysł zaczerpnęłam od http://aleksandraseghi.com/2013/08/12/konfitura-pomidorowa-z-rumem/ Aleksandry. Uwielbiam Jej przepisy i radość z nich tworzenia i dzielenia się z innymi. Trochę Aleksandry przepis zmieniłam dla własnego podniebienia. Jak dla mnie super w smaku i zapachu.
Co Potrzeba
2kg pomidorów
3 pomarańcze
2 cytryny tzn. sok
0,5 kg cukru ( można mniej )
cynamon,
goździk mielony
wanilia
anyż
imbir
Jak zrobić
pomidory, kroimy w nieduże kawałki
( skórek i pestek nie wybierałam )
pomarańcze kroimy w kostkę
Po zagotowaniu na średnim ogniu , co jakiś czas mieszając, aż masa odparuje i zgęstnieje -
dodajemy po kolei cukier, imbir, przyprawy
a potem sok z cytryny
Gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Konfitura powinna zgęstnieć.
Jak już płyn się zredukuje zmniejszamy ogień i ostatecznie sprawdzamy smak.
Miksujemy
Ewentualnie doprawiamy do smaku
Gorący płyn przekładamy go czystych i wyparzonych słoików, tak
przygotowane wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 st (uwaga żeby
słoiki się nie dotykały) i pasteryzujemy ok 30 min, aż wieczka będą
wklęsłe.
Lub gorący płyn wlewamy do wyparzonych słoików i odwracamy do góry dnem.
SMACZNEGO :)
Konfitura z pomidorow!? nie potrafie sobie tego wyobrazic, ale ciekawosc jest silniejsza, wiec moze warto sie skusic :o)
OdpowiedzUsuńProsilas o przepis na nalewke z platkow dzikiej rozy,oto on:
2 garscie platkow rozy umiescic w duzym sloju i zasypac warstwa cukru (1cm),dalej 2 garscie platkow i znow warstwa cukru i tak do 3/4 sloja.
Zamiast cukru mozna dodac miod.
Zalewamy wodka lub spirytusem.Sloj zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 6 tygodni,potem przez gaze zlewamy do karafki i gotowe :o)
Na zdrowie!
Pozdrawiam,
Frida
za każdym razem, kiedy do Ciebie wchodzę, nabieram apetytu :*
OdpowiedzUsuńdżem i sadzone w cukini zabieram :*
Przepraszam, że nie na temat, ale po zmianie systemu nie mam Twojego maila. Proszę o dodanie na blogu, który zamknęłaś;)
OdpowiedzUsuńmarzec.magdalena@gmail.com
Całuski
Ja też jak Madlein:) byłoby mi bardzo miło otrzymać kluczyk.
OdpowiedzUsuńŚciski ślę:) sole79@op.pl