Moja babcia robiła takie drożdżowe maluśkie bułeczki wielkości kopytek i zalewała je sosem z miodem, orzechami, rodzynkami i mielonym makiem. Po latach wróciłam do tego przepisu używając produktów firmy,, Sante" :) To dzięki tym produktom mogłam odnaleźć smak, wspomnienie i tradycje moich przodków.
składniki
Masa makowa:
25 dag maku,
miód,
wanilia,
Otręby żytnie firmy ,, Sante "
orzechy
migdały
rodzynki
mleko
Ciasto:
30-35 dag mąki,
Zarodki pszenne firmy ,, Sante "
sól,
1 jajo,
3/4 szklanki wody lub mleka,
3 dag masła lub margaryny.
drożdże
Przygotowanie
drożdże rozpuścić w letnim mleku z odrobina cukru
dodać jajko
i odrobinę soli morskiej
Zarodki pszenne firmy ,, Sante "
mieszamy z drożdżami, solą, mąką i masłem
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na ok 30 minut do wyrośnięcia
Zagnieść ciasto, rozwałkować podsypując mąką,
pokroić kluski jak kopytka
Upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 min. Najlepiej sprawdzać stan zarumienienia.
SOS czyli masa makowa
Mak sparzyć ( ja dodałam już gotowy ) i trzymać na ogniu pod przykryciem tak długo, aż da się
rozcierać w palcach.
Odcedzić przez gęste sito, dokładnie osączyć,
zemleć w maszynce z gęstą siatką.
Dodać do smaku masło
rodzynki i migdały
Otręby żytnie firmy ,, Sante "
Wymieszać
dodać orzechy ( ja potłukłam je wałkiem )
Następnie trzymając wszystko na ogniu dodać mleczko, miód
Podgotowywać do rozpuszczenia miodu i połączenia się wszystkich składników.
Następnie bułeczki ułożyć na dnie szklanego naczynia
wylewając na nie gorący sos, tak by mogły nasiąknąć całym aromatem
Podawać na zimno lub gorąco.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz