Co Potrzeba :
500 g mąki pszennej
1 kostka drożdży
250 ml ciepłego mleka lub wody
5-6 nitek szafranu
szczypta soli
75 g brązowego cukru
1 kostka drożdży
250 ml ciepłego mleka lub wody
5-6 nitek szafranu
szczypta soli
75 g brązowego cukru
5 łyżek otrębów żytnich
http://sante.pl/p61/otreby-zytnie-150g
50 g masła, stopionego i ostudzonego
rodzynki
1 jajko, roztrzepane do posmarowania bułeczek
50 g masła, stopionego i ostudzonego
rodzynki
1 jajko, roztrzepane do posmarowania bułeczek
Wykonanie:
Do ciepłego mleka lub wody dodaj szafran, odstaw na 10-15 minut do namoczenia.
Do miski wsyp drożdże i cieple mleko z dodatkiem cukru
wsyp mąkę, otręby żytnie, cukier, drożdże oraz szczyptę soli. Wymieszaj i zrób
zgłębienie w środku kopczyka mąki. Wlej do środka stopione masło oraz
mleko z szafranem. Wymieszaj i wyrabiaj przez 10 minut, aż otrzymasz
gładkie, elastyczne ciasto.
http://sante.pl/p61/otreby-zytnie-150g |
odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Wyłóż blaszki do pieczenia papierem lub pergaminem. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat oprószony mąką.
Podziel ciasto na kawałki. Z każdej porcji ciasta utocz wałeczek
zwiń w literę "s" lub podwójnego ślimaka
bułeczki udekoruj rodzynkami
przełóż na blaszkę, przykryj ściereczką i pozostaw na 25 do wyrośnięcia.
Nagrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza
Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Wstaw blaszki z bułkami do nagrzanego piekarnika. Piec 10-15 minut,
aż bułeczki się ze złocą. Odstaw na kratkę do wystudzenia.
Smacznego :)
piękne:)
OdpowiedzUsuń