poniedziałek, 12 listopada 2012

Ciasto marchewkowe

 Składniki

 1 i 1/3 szkl. mąki
pół torebki proszku do pieczenia
1 i 1/3 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
płaska łyżeczka soli
3 płaskie łyżeczki cynamonu
3 średnie marchewki
1 szkl. oleju
4 jajka
garść posiekanych orzechów lub migdałów
tłuszcz do formy

 Przygotowanie

W misce wymieszać wszystkie suche składniki


  Następnie dodajemy olej i mieszamy wszystko łyżką. 


 Dodawać po jednym jajku i mieszać mikserem do momentu połączenia się składników.

  Na koniec dodać startą na drobnej tartce marchew oraz drobno pokrojone orzechy (lub migdały). Dobrze wymieszać.











                  Wylać na formę wysmarowana tłuszczem. Można ułożyć na wierzch kawałki plastrów jabłka lub innych owoców. 

Piec w temperaturze 170 stopni C około 1 godziny. Po wyjęciu z  piekarnika ostudzić i posypać cukrem pudrem.

                                                Smacznego!

4 komentarze:

  1. Chciałabym nominować Twojego bloga do wyróżnienia ''LIEBSTER BLOG". Więcej informacji na moim blogu:) zapraszam po szczegóły na www.muffinkoweniebo.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy próbowałaś kiedyś piec ciasto marchewkowe z marchewką w innym niż pomarańczowy kolorze? Nie mam doświadczenia w tej materii i zastanawiam się, czy kogoś kiedyś skusiła chociażby czarna marchew.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marchew czarna jest bardziej słodka niż ta którą często jadamy. Przyznam się, że nigdy nie używałam jej do ciast, ale jeśli piecze się ciasta buraczane lub z dodatkiem cukinii to i z czarnej marchwi też może wyjść coś fajnego :)

      pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń