czwartek, 19 stycznia 2012

Sernik pychotka

009m
Składniki
Ciasto:

30dkg mąki, 15dkg cukru, 15dkg margaryny palmy,
•1 jajko, 1 żółtko, 1łyżeczka proszku

Masa serowa:
•1 kg sera zmielonego dwa razy, 35dkg cukru, 2 jajka, 3 żółtka,
•pół szklanki oliwy, 1 paczka cukru waniliowego, 2szklanki mleka,
•2 budynie waniliowe, skórka pomarańczowa, 100gr rodzynek, kokos
Etapy przygotowania
1.Składniki na ciasto zagnieść. Wysmarować blaszkę (lub tortownice o średnicy 28cm) tłuszczem i wysypać bułka tartą. Wylepić ciasto na blachę. Nagrzać piekarnik do 170 stopni.
2.Masa serowa: cukier, jajka, żółtka i cukier waniliowy ubić mikserem. Dodać oliwę zamieszać. Do masy dodawać stopniowo przemielony ser i dalej ubijać. Budynie wymieszać z 2 szklankami mleka i powoli wlewać do masy serowej. Całość mieszać łyżką ponieważ masa jest dość rzadka. Wsypać rodzynki i 2 łyżki skórki z pomarańczy. Wylać na ciasto.
3.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec całą godzinę nie zaglądając do piekarnika!! Cztery białka które nam zostały ubić, wsypać 4 łyżki cukru, dalej ubijać aż cukier się rozpuści. Wsypać 10dkg kokosu lekko zamieszać. Po godzinie pieczenia sernika wyjąć i posmarować go pianą z kokosem. I jeszcze raz wstawić na 15 minut skracając temperaturę pieczenia do 160 stopni.