wtorek, 10 lipca 2012

Pierś z kurczaka w cytrynowo-ziołowej marynacie z pomidorami i bazylią





Składniki:
piersi kurczaka
masło
zioła
sok z cytryny
sól
pieprz
pomidory
bazylia
śmietana
oliwa z oliwek
 Przygotowanie:

MARYNATA: wyciśnięty sok z cytryny + zioła +oliwa z oliwek + sol i pieprz + nać pietruszki i pokrojony drobno seler + odrobina soku z pomidorów z dodatkiem czosnku (ja użyłam resztki z Bruschetta
piersi z kurczaka osuszyć i zamoczyć w marynacie
A następnie  obsmarować miękkim masłem
i układamy piersi w formie do zapieczenia 
Obłożyć plastrami podwędzonej szynki 
Następnie układamy kawałki pomidorów i zalewamy rozmieszaną śmietaną z solą i pieprzem

Zapiekamy w tem. 180 stopni przez ok jednej godziny. Po wyjęciu z pieca dodajemy bazylie i
podajemy z ziemniakami, bagietką lub ryżem
SMACZNEGO:)))))))))))