niedziela, 29 grudnia 2013

Sante część 5 - Ciasto Słońca




Co potrzeba:
20 dag mąki
1 łyżeczka mielonego cynamonu
 1 łyżeczka mielonego / startego imbiru
 1 łyżeczka  gałki muszkatołowej
 1 łyżeczka mielonych goździków
1 starta skórka pomarańczy
 25 dag rodzynek
25 dag suszonych wiśni, śliwek, brzoskwiń
 6 dag pokruszonych migdałów
20 dag miękkiego masła  
20 dag cukru 
4 jajka  
Granola orzechowa Sante
1 łyżeczka proszku / sody do pieczenia

Sposób przygotowania:
W  misce ucieramy masło z cukrem,  jajkami  pomału, ciągle ubijając.

Przesiewamy mąkę z przyprawami

 dodajemy  starkowaną skórkę, imbir  i suszone owoce, mieszamy. 
 Wsypujemy Granola orzechową firmy Sante 
http://sante.pl/p113/granola-orzechowa-50g 
 Mąkę wraz z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia, sodą do pieczenia i bakaliami, delikatnie mieszając.
 

Ostrożnie łączymy wszystko z sokiem z pomarańczy.
Wyrobione ciasto  wlewamy do tortownicy posmarowanej masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na 45 min. 
Studzimy, wyjmujemy z formy i dekorujemy według uznani




Smacznego:)

Sante część 4 - kiszka ziemniaczana

Uwielbiam to danie, jego smak i prostotę, która swoim smakiem przypomina mi chwile z dziecinstwa. 
Długo starałam się odnaleźć zapamiętany posmak z dawnych lat.
Jako mała dziewczynka gotowałam wraz z babcia, która przepisy miała zapisane w swojej pamięci. 
Gotowałam , piekłam, doprawiałam pod smak mojej babci. Zapamiętałam smak i recepturę ,,na oko" z dodatkami, których nazw nie poznałam a może po prostu zapomniałam.
Po śmierci Babciuni przejęłam pałeczkę. 
Zaczęłam odświeżać te wszystkie smakowitości z przed lat.
 Po wielu próbach dojścia do odnalezienia smaku - trafiłam na produkty Sante i :) Eureka. 
Po dodaniu do recept będących w mojej pamięci produktów zdrowia udało mi się odtworzyć to coś czego poszukiwałam. 


Co Potrzeba:
3 kg ziemniaków
0,5 kg  boczku wędzonego
0,5 szklanki zarodków pszennych Sante
http://sante.pl/p63/zarodki-pszenne-stabilizowane-150g
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
6 dużych cebul
4 jaja
sól, pieprz, majeranek, ostra papryka
kiszki 

Przygotowanie:  

Kupione kiszki w soli moczymy przez kilka godzin w czystej wodzie 

Ziemniaki obieramy i trzemy na drobnych oczkach (możemy do tego użyć maszynki), boczek  smażymy na chrupiące skwarki. Do dużej miski przelewamy starte ziemniaki dodajemy podsmażane mięsiwa, zeszkloną cebulę, jajka, mąki,  zarodki pszenne, przyprawy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. 

http://sante.pl/p63/zarodki-pszenne-stabilizowane-150g

Do  wyczyszczonych i  wymoczonych  jelit napychamy je ziemniaczaną masą (delikatnie i nie do końca,  przed zawiązaniem kolejnej części zostawiamy około 3 cm luzu). Jeśli będą zbyt mocno naładowane to podczas pieczenia popękają.

Nadziane jelita kładziemy na blachę posmarowaną olejem lub wyłożoną papierem do pieczenia 

Pieczemy w temperaturze 180 stopni góra i dół przez 80 minut najlepiej do zarumienienia kiszki.


Sante część 3 - Lussekatter z dodatkiem szafranu i zarodków żytnich



Co Potrzeba :

500 g mąki pszennej
1 kostka drożdży
250 ml ciepłego mleka lub wody
5-6 nitek szafranu
szczypta soli
75 g brązowego cukru
5 łyżek otrębów żytnich
http://sante.pl/p61/otreby-zytnie-150g
50 g masła, stopionego i ostudzonego
rodzynki
1 jajko, roztrzepane do posmarowania bułeczek

Wykonanie:
Do ciepłego mleka lub wody dodaj szafran, odstaw na 10-15 minut do namoczenia.


Do miski wsyp drożdże i cieple mleko z dodatkiem cukru

wsyp mąkę, otręby żytnie, cukier, drożdże oraz szczyptę soli. Wymieszaj i zrób zgłębienie w środku kopczyka mąki. Wlej do środka stopione masło oraz mleko z szafranem. Wymieszaj i wyrabiaj przez 10 minut, aż otrzymasz gładkie, elastyczne ciasto.

http://sante.pl/p61/otreby-zytnie-150g

odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
 Wyłóż blaszki do pieczenia papierem lub pergaminem. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat oprószony mąką.

Podziel ciasto na kawałki. Z każdej porcji ciasta utocz wałeczek 
 zwiń w literę "s" lub podwójnego ślimaka

bułeczki udekoruj rodzynkami 

przełóż na blaszkę, przykryj ściereczką i pozostaw na 25 do wyrośnięcia.  


Nagrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza
Wyrośnięte bułeczki  posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw blaszki z bułkami do nagrzanego piekarnika. Piec 10-15 minut, aż bułeczki się ze złocą. Odstaw na kratkę do wystudzenia.


Smacznego :)