wtorek, 28 sierpnia 2012

Pesto



Składniki

  bukiet natki pietruszki i cytrynowej melisy
orzeszki piniowe lub słonecznik
pół szklanki startego parmezanu
parę ząbków czosnku
sok z cytryny

sól, pieprz
oliwa



Przygotowanie

Na patelni podprażyć orzeszki piniowe lub słonecznik


siekamy umyta natkę pietruszki i listki cytrynowej melisy



dodajemy pokrojony czosnek

 
Wszystko  blender-ujemy ze sobą. 


Następnie dodajemy parmezan, sok z cytryny i przyprawiamy solą i pieprzem, 


Zalewamy oliwą i miksujemy na jednolitą masę.
 

Masę wkładamy do słoiczka i zalewamy ponownie oliwą z oliwek
 
 Pesto z wlaną na wierzch oliwą i zakręconym dekielkiem przechowywane w chłodnym miejscu wytrzyma co najmniej 2 tygodnie.
Pesto podajemy do makaronów, mięs i kanapek



Smacznego :)))