poniedziałek, 30 lipca 2012

Leczo

składniki: 

mieszanka papryk : zielone , czerwone,  żółte
3 duże cebule
pół kilograma mięsistych pomidorów lub szklanka przecieru pomidorowego  
pierś z kurczaka
podwędzany boczuś
sol 
pieprz
 ostra, słodka papryka
 olej


 przyrządzanie: 

Cebulę oczyścić, pokroić na grube półplasterki. Zeszklić na rozgrzanym oleju.



Oczyszczoną z gniazd nasiennych, pokrojoną w cienkie kawałeczki paprykę dusić na małym ogniu często mieszając przez około 15 minut. 


Podsmażyć pokrojony w kostkę wędzony boczuś 


i pokrojoną w kostkę pierś kurczaka 


Do cebuli dodajemy przecier pomidorowy lub ugotowane przez 1 – 2 minuty we wrzątku pomidory, a następnie obrane ze skórki kroimy niezbyt drobno
Całość mieszamy i dodajemy do podsmażonej piersi z kurczaka i boczku


 Wrzucić mięsko z cebulą i sosem pomidorowym do papryki. Dokładnie wymieszać, wsypać ostrą i słodką paprykę, doprawić solą.
Dusić przez około 5 minut bez przykrycia do chwili aż pomidory się rozpadną, składniki się połączą a papryka pozostanie nadal jędrna.






 Podawać z ciepłą bagietką i kieliszkiem czerwonego np. węgierskiego wina.




 Smacznego :)))