piątek, 9 listopada 2012

Nadziewane ziemniaki boczkiem



 Składniki

średniej wielkości ziemniaki
ząbki czosnku
plastry boczku, bekonu
gałązki świeżego tymianku, rozmarynu itp
sól morska
oliwa z oliwek 

 Przygotowanie

Gotujemy ziemniaki. Robimy w ziemniakach otwory, zachowując wykrojone pałeczki.


 Na plasterki boczku układamy czosnek, przekrojony na pół lub wyciśnięty i świeżą gałązkę tymianku lub innych ziół.


  Wszystko staramy się dość ciasno zwinąć.


Tak przygotowane ruloniki wciskamy w otwory ziemniaków. Z wyciętych wałeczków robimy zatyczki i wtykamy je z obydwu stron w otwory ziemniaka


Teraz pozostaje nam jedynie ułożyć ziemniaki ( każdy osobno w foli aluminiowej)  posmarować ziemniaki oliwą wymieszana z ziołami, czosnkiem i posypać je solą.


 Układamy ziemniaki w naczyniu np. żaroodpornym.


  Ziemniaki pieczemy w temperaturze około 200' przez godzinę.Wszystko zależy również od wielkości ziemniaka. Podaje ziemniaki w upalny dzień z zsiadłym mlekiem z sosem tzatziki lub do ryb i mięsnych potraw. 

SMACZNEGO :)))