sobota, 23 czerwca 2012

Ziołowy Chleb do skubania - ,,Skubanek"



Ziołowy Chleb do skubania dobry na kolacje, lub do grylla. Kto jak woli. Jest dekoracja stołu, posiłku i rozkoszą podniebienia.

Składniki:

750 g maki
1 kostka drożdży
450 ml wody letniej
16 g soli
50 ml oliwy z oliwek

 Na masę:

zioła ( pietruszka, nać selera, czosnek, włoskie suszone zioła)
150 g  masła

Przygotowanie:

Wyrabiamy ciasto drożdżowe : maka, sol, rozpuszczone w cieplej wodzie drożdże z odrobina cukru, oliwa - mieszamy, następnie wygniatamy ciasto ok 15 min. Kiedy ciasto odchodzi od rak, już się nie klei - odstawiamy je na ok 45 min w pokojowej temperaturze do wyrośnięcia.

W tym czasie oczekiwania, przygotowujemy masło ziołowe, które służy za masę do naszego ,,Skubanka".

Do miękkiego masła dodajemy suszone i posiekane zioła, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz. Mieszamy na gładko


Wyrośnięte ciasto krótko przerabiamy i rozwałkowujemy na prostokąt.

Nastepnie ciasto wysmarowujemy ziołowym masłem


Placek kroję na pół i z każdego z nich tnę na 10x10 cm podłużne kawałki, które zwijam i układam jeden obok drugiego, zaczynając od zewnątrz do środka, w tortownicy wysypanej wcześniej bułką tartą

 Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i wstawiamy skubanka na 45 min
Po upieczeniu wyciągamy go z formy i pozostawiamy w spokoju na ok. 15 minut.


Zjadamy go rwąc po kowałku z dodatkami ,,czym chata bogata..."



SMACZNEGO :))))