sobota, 11 maja 2013

Dla Aurelii :) Szpinak, oliwka Pesto na kozim serze z syropem z mniszka

Ten przepis dedykuję Aurelii :)



składniki

- liście szpinaku
- nasiona słonecznika, pestek z dyni i z pinia
-  ząbek czosnku 
- oliwki bez pestek
- oliwa ( zawsze jest tylko z oliwek inne to oleje )
- sól
- pieprz
- syrop z mniszka ( może być też miód, syrop z agawy itp. )
- bazyliowy sos 
- kozi ser ( można zastąpić innym serem np. mascarpone czy twarogiem )

Przygotowanie 

Ziarna podsmażyć na odrobinie oliwy

liście szpinaku, i oliwki z miksować potem dodać wyciśnięty czosnek i ziarna. Przyprawiamy do smaku

W słoiczku - zalać oliwą
( dobrze zalany pesto oliwą - przechowuje się w chłodnym miejscu do 4-6 tygodni )
 

Na talerzu układamy liście szpinaku. Na nich kozi ser. Na ser układamy sporą ilość pesto. Polewamy sosem z bazylii i syropem z mniszka.


 Smacznego :)