wtorek, 11 września 2012

Ciasto Cebulowe



I nadeszła jesień a z nią smaczek na ciasto cebulowe. Ja uwielbiam je na gorąco mój mężuś zjada je chętnie w każdej wersji: gorącej lub zimnej z kropelką dobrego wina lub z pianką piwa:))

Składniki

1,5 kg cebuli
0.5 kg mąki
0,5 kostki drożdży
0,5 szklanki mleka
oliwa z oliwek
odrobinka cukru
0,5 kg boczku/bekonu
śmietana gęsta 
3 jajka
sól
pieprz
zmielony kminek 
 Przygotowanie
 Obrać, pokroić i podsmażyć cebulę
 
Pokroić, podsmażyć boczek/bekon (ja używam zamrożonego, gdyż lepiej się go kroi na drobne kawałeczki)
 Łączymy boczek z cebulą i dusimy jeszcze na niedużej temperaturze 
 Przygotowujemy spód drożdżowy:
do przesianej mąki dodajemy pokruszone drożdże
 dodajemy cukier i lekko ciepłe mleko 
przysypujemy mąką i odstawiamy do podwojenia objętości zaczynu 
Po wyrośnięciu dodajemy odrobinę soli, mąki i wyrabiamy ciasto i odstawiamy do kolejnego wyrośnięcia
 W czasie rośnięcia ciasta przygotowujemy polewę:
do śmietany dodajemy oliwę z oliwek, jajka, sól, pieprz i kminek i mieszamy wszystkie składniki ze sobą
 Wyrabiamy ponownie ciasto
i rozwałkujemy na  blaszce
  nakłuwamy ciasto widelcem
i układamy na nim cebule z boczkiem 
Zalewamy wszystko sosem
 Wstawić do nagrzanego piekarnika
 Piec w tem. 200 stopni przez ok. 35-45 minut.

SMACZNEGO :)))