niedziela, 10 czerwca 2012

Ze starego, czerstwego chleba




Składniki:
ser kozi 
1 łyżka oliwy
pokrojony na kromki stary, czerstwy chleb
2 łyżki oliwy z oliwek
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
czosnek
zioła np. włoskie
ogórek kiszony
cebula
wędliny - to co w lodówce
Przygotowanie:
  • Serek kozi wyjąć z lodówki i pokroić na kawałeczki na pół godziny przez przygotowywaniem grzanek, aby zmiękł i osiągną temperaturę pokojową. 
  • Dodatki pokroić, mniejsze pozostawić w całości.

 Rozgrzać patelnie grill, czerstwe kromki chleba posmarować z jednej strony oliwa z oliwek, oprószyć solą i smażyć przez kilka minut aż się z grillują, lub opiec w tosterze.

  
ułożyć dodatki



 i polać sosem czosnkowym z ziołami, 




(wyciśnięty czosnek+oliwa z oliwek +zioła = wymieszać ) 

Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i udekorować np.bazylią, pietruszka itp.  



Wkładam na kilka minut pod rozgrzany grill w piekarniku.



Zapach uniósł się po pokoju Baley  nie odchodzi od przedsionka kuchni. 


SMACZNEGO :))) 

Ciasto z musem jablkowym


Składniki:

kruche ciasto

 300 g mąki pszennej
 3 łyżki cukru pudru
 100 g masła
 2 jajka
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
paczuszka  cukru z wanilią

 Masa owocowa:

 3 budynie
 3/4 litra mleka
 ok. 500 g np. musu jabłkowego
cynamon

Przygotowanie: 
 
 
Mąkę odmierzam, dodaję do tego cukier puder, cukier z wanilią i proszek a także masło. Siekam masło drobno a potem dodaję jajka i zagniatam. 1/3 część ciasta chowam do zamrażarki. Resztą ciasta wylepiam foremkę.Przygotowuję budyń (3 budynie na 3/4 l mleka). Budyń mieszam z musem jabłkowym i cynamonem. Wylewam na ciasto.
Lekko zmrożone ciasto ścieram na tarce i posypuje na wierzch. To wszystko wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę 50 minut.
Posypuję cukrem  pudrem. 
Yawarka czekający na wejście do kuchni







Smacznego:)))