poniedziałek, 12 listopada 2012

Ciasto marchewkowe

 Składniki

 1 i 1/3 szkl. mąki
pół torebki proszku do pieczenia
1 i 1/3 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
płaska łyżeczka soli
3 płaskie łyżeczki cynamonu
3 średnie marchewki
1 szkl. oleju
4 jajka
garść posiekanych orzechów lub migdałów
tłuszcz do formy

 Przygotowanie

W misce wymieszać wszystkie suche składniki


  Następnie dodajemy olej i mieszamy wszystko łyżką. 


 Dodawać po jednym jajku i mieszać mikserem do momentu połączenia się składników.

  Na koniec dodać startą na drobnej tartce marchew oraz drobno pokrojone orzechy (lub migdały). Dobrze wymieszać.











                  Wylać na formę wysmarowana tłuszczem. Można ułożyć na wierzch kawałki plastrów jabłka lub innych owoców. 

Piec w temperaturze 170 stopni C około 1 godziny. Po wyjęciu z  piekarnika ostudzić i posypać cukrem pudrem.

                                                Smacznego!