wtorek, 30 kwietnia 2013

Ciasteczka orzechowo- czekoladowe


Składniki:
-200 gr cukru
-4 jajka
-250 gr masła (margaryna)
-225 gr mielonych orzechów
-300 gr twardej czekolady do starcia
-225 gr maki
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Polewa:
-400 gr cukru pudru
-6-9 łyżeczek rumu albo wódki
Do ozdoby:
 np orzechy, migdały

Przygotowanie:

 Masło, cukier, jajka wymieszać na piankowa masę, dorzucić mielone orzechy i z tarkowaną czekoladę, wymieszać, dodać do tego proszek do pieczenia wymieszany z mąka, wymieszać. 

Blachę mocno wysmarować tłuszczem, piec 35 min. w 175 °C.


Po pieczeniu ostudzić i...:
Polewa:
Cukier puder roztopić na ogniu z rumem, mieszać.Uwaga!!! Łatwo się przypala. Można dodać cynamon lub cytrynę.
Ciasto po ostudzeniu polać polewą i pociąć na małe kawałki.


 Smacznego!