piątek, 6 lipca 2012

Tosty francuskie z ziołami


 


Przepis podpatrzyłam od Pauliny i Michała z ich strony http://kotlet.tv/mini-tosty-francuskie
Spodobał mi się pomysł i nie mogłam się pohamować by go jak najszybciej wypróbować.


Składniki:

2 jajka
czerstwa bagietka,
masło do podsmażenia
zioła
sól
pieprz
2-3 łyżki mleka 


Przygotowanie:

  Bagietkę kroję na kawałki. Roztrzepuję jajka z mlekiem dodaje sól, pieprz i zioła a potem pokrojona bagietkę tak by nasiąknęła jajkiem 


Na patelni rozpuszczam masełko. Podsmażam na nim bagietkę, aż będą chrupiące.





SMACZNEGO:)))

Do Grylka sałatka Joli


Uwielbiam gotować, piec na ogniu na wolnym powietrzu, niestety jakoś ostatniego czasu  z powodu budowy naszego gniazdka, działka wciąż zajęta. Wymurowanie domku dla Papug i położenie tarasu wciąż wydłużają się. Zawsze coś, ale kiedy zakończymy tą budowę, przyjdzie czas na mój wymarzony piec drzewny. Oj kiedy to będzie :))) Nie mogę się już tego doczekać. Nowe przepisy, nowe możliwości smakowe. Ale to jeszcze trochę potrwa. Kiedy przychodzi ochota na smaki z dzieciństwa radzę sobie gotując na grillowym palenisku np. zupę grochową, której smak, jak dla mnie,  rożni się od tej gotowanej na gazie lub ,,elektryczce" hi,hi...
Ciepłymi porami , od czasu do czasu, mamy ochotę na grilla. Lubie wtedy przygotowywać rożne ciekawe sałatki, które podkreślą dodatkowy smak przepełniony dymnym drzewem. 

Składniki:

3-pory
3-pomidor
nać selera
śmietana gęsta
musztarda
sol
pieprz
majonez
oliwa z oliwek
przyprawy np. francuska mieszanka

Przygotowanie:
porę, nać selera pokroić, sprószyć solą  i skruszyć poprzez wyciskanie ręką.
 dodać pokrojone w kostkę pomidory
 przygotować sos
śmietanę + łyżka musztardy + 2 łyżki majonezu + łyżka oliwy z oliwek, przyprawy francuskie (można użyć każdych przypraw) mieszamy ze sobą razem. Dosalamy do smaku i dodajemy mieszając wszystkie składniki do sałatki ,,Joli"


Podaję do ugryllowanego mięsa razem z ziołowymi  ziemniakami  
SMACZNEGO :)))