sobota, 9 czerwca 2012

Forela na szybko


Taka ryba najbardziej smakuje po prostu usmażona. Forelki tym razem z ,,frytkowałam"  i zjadłam w mgnieniu oka. To nic, że więcej kaloryczna. Warto dla chrupiącej skórki i mięska, które rozpływało się w ustach.

Składniki:
   2 rybki średniej wielkości
tymian cytrynowy
rozmaryn
sol
cytryna
tłuszcz do frytkownicy. 

Przygotowanie:

 Rybkę po wypatroszeniu, osuszam papierem kuchennym. 



Dodaję do otwartych brzuszków rozmaryn, cytrynowy tymian. Z wierzchu posypuję solą. 

 i wrzucam na rozgrzany tłuszcz, aż do usmażenie.Podaję z sałatą, ziemniakami lub ciabattą.
 

Smacznego:)))

Żeberka na ,,poduszce" kartoflanej


Mięso  o wspaniałym smaku i zapachu. Kruchość i delikatność okrywająca każde żeberko, które już od wieków było przysmakiem podniebień. 
Gdzieś czytałam, że nawet dinozaur T-Rex - mięsożerca z przeszłości-okazał się nie lada smakoszem tego specjału. Uwielbiam obgryzać kości żeberkowe i oczywiście palce lizać z niedosytu i  tęsknoty za notą, która już się zakończyła, a jeszcze gdzieś w każdej kupce smakowej krzyczy na jeszcze.
 Składniki:

2 kg świeżych żeberek
3 średnie cebule
3 łyżki miodu
5 ząbków czosnku
sól, pieprz, olej,zioła np. bazylia, majeranek
sok z wyciśniętej cytryny 
2 łyżeczki musztardy
wino lub bulion
ziemniaki ugotowane w łupinkach , przyprawione ziołami i podsmażone w kawałkach na patelni.

Przygotowanie:

Żeberka posypać solą i pieprzem. Odstawić na pół godziny. Zamieszać sos z oliwy, miodu, czosnku, ziół i musztardy. Wymieszać z sokiem wyciśniętej cytryny. Natrzeć żeberka i odstawić na ok 1 godzinę by przeszły aromom. W tym czasie ugotować ziemniaki, pokroić w kawałki, obsypać rozmarynem, sola i pieprzem. Podsmażyć na patelni.  Skruszałe żeberka wstawić do piekarnika  na około 1,5 godziny. Podlewać winem lub bulionem .Następnie ułożyć ziemniaki  w brytfannie na to położyć żeberka , dodajemy kawałki cebuli i dopiekamy.

Podaję z sałatką z ogórka i pomidorów.


Pasta Carbonara czyli makaron z bekonem


Składniki:

1 łyżka oliwy z Oliwek
40 gr. masła
100 gr. bekonu
3 jajka
2 łyżki Mleka
1 łyżka świeżego Tymianu (ja dodałam suszonego)
sol, pieprz
Makaron 400 gr.
50 g oliwek
50 g parmezan

Przygotowanie: 
 

Olej z masłem rozgrzać na patelni, aż się olej z masłem zmiesza pieniąc. Dodaj bekon smażąc aż do mocnego zrumienienia. W misce wymieszać jajka z mlekiem i ziołami. Doprawić sola i pieprzem do smaku 


Makaron ugotować (ale nie rozgotować!) Dobrze odcedzić.
 Makaron z wymieszanymi jajkami dodać do bekonu na patelni. 

 Smażyć na wysokiej temperaturze ok. 30 sekund , aż do pierwszego ścięcia się mieszanki jajecznej. 
Następnie połowę parmezan mieszamy z makaronem, dodajemy na wierzch oliwki i posypujemy resztką sera. 



SMACZNEGO :)))