sobota, 30 czerwca 2012

Wieża ryżowa w sosie sojowo-selerowym



Lubię mieć w mojej kuchni dużo świeżych ziół, warzyw i owoców. Od czasu do czasu wpadnie do moich potraw jakiś dodatek z puszki, który od razu zasypuję świeżością smaków ziołowych. Staram się odnaleźć taki mój balans smakowy.

Składniki:

ryż
mięso ( kto jakie lubi) 
fasolka z puszki
cebula
nać selera
śmietana
soja
mąka na zasmażkę
sól
pieprz
mieszanka ziół francuskich
olej

Przygotowanie:

Kotlety przyprawić i  obsmażyć na gorącym oleju i opiec do całkowitej miękkości w piekarniku
 
Cebulę, seler, fasolkę poddusić na oliwie


zalać to sosem ( soja, przyprawy francuskie, śmietana, mąka jako zasmażka)


Łączymy sos z podduszonymi warzywami


Następnie nać selera siekamy i dodajemy na ok 2 min do już podduszonych warzyw z sosem


i do szklanki lub wysokiego pojemniczka wkładamy ryż, wykładamy go z formy na talerz,dokładamy kotleta i duszone warzywa. Ryż polewamy sosem



SMACZNEGO :)))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz