sobota, 14 lipca 2012

Smakowity rabarbarowiec


Składniki:
 na tortownicę o średnicy 24 cm
ciasto:
    235 g mąki pszennej
    250 g miękkiego masła
    3 jajka
    ok. ½ szklanki cukru (można dać więcej jeśli ktoś woli słodsze)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki sody
    50 g proszku budyniowego ( ja dodałam 2 opakowania)
cynamon

masa budyniowa:
  
  2½ łyżki proszku budyniowego
    3 łyżki cukru
    320 ml mleka
    1 łyżka masła

dodatkowo
400 g obranego i pokrojonego rabarbaru
    cukier do posypania

 Przygotowanie:

  Przygotować budyń. Część mleka (220 ml) zagotować, a w drugiej części (100 ml) rozpuścić proszek budyniowy i cukier. Do gotującego się mleka wlać zawiesinę i zagotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Ugotowany budyń zdjąć z ognia i wymieszać z masłem. Odstawić do wystudzenia, przykryty folią spożywczą.
Masło zmiksować na puszystą masę i nie przerywając ucierania partiami dodawać cukier.

Do masy maślanej dodawać kolejno po jednym jajku, ciągle ucierając
  Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, a następnie powoli dodać do masy maślanej miksując na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników.
ciasto dzielimy na 2 części dodając do jednej z nich kakao
Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą


Wyłożyć 1/2 dowolnego ciasta i wyrównać.


 Następnie dodać zimny budyń i przykryć go drugą połową ciasta (należy wyłożyć je łyżeczką, aby całkowicie przykryło budyń). 

Na wyrównany wierzch wyłożyć  rabarbar i pospać go cukrem i cynamonem. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 170ºC  i piec przez ok. 1 godzinę.



SMACZNEGO :)))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz