niedziela, 12 sierpnia 2012

Cukinia nadziewana


składniki:
 
cukinii
0,5 kg mięsa mielonego 
 cebula
bułka tarta
starkowane ziemniaki
pieczarki
ser np. żółty
jajka
natka pietruszki
cytrynowy tymian
Świerzy rozmaryn
czosnek, sól, pieprz, świeża bazylia, majeranek, oraz wg uznania ulubione przyprawy.

 przyrządzanie:

Pieczarki, cebulę kroimy na kawałki.Cukinię umyć, przeciąć na pół, środek wydrążyć łyżeczką. dodajemy wydrążony miąższ z cukinii do pokrojonych pieczarek i cebuli


 Dodajemy jajka, bułkę tartą, starkowane ziemniaki i przyprawy i krótko blendujemy


   
Następnie przysmażamy mięso mielone, dodając do niego czosnek przyprawy, zioła. Ostudzone łączymy z wcześniej zblendowaną masą.


Gotowym farszem napełniamy cukinie

.
Posypujemy ją zieloną natką pietruszki,cytrynowym tymianem 


Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 30 min, a następnie obkładamy serem i zapiekamy jeszcze chwilkę do momentu roztopienia /zarumienienia się  sera.





SMACZNEGO :)))

 

2 komentarze:

  1. pyszne :) podobne robiłam na grillu http://www.zgrilla.pl/cukinia-faszerowana-z-grilla/
    polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...u mnie dymku z gryllowanka brakuje ;)
      choć tez smaczne :)

      dziękuję za odwiedziny

      pozdrawiam

      Usuń