piątek, 14 grudnia 2012

Ciastka


 Pierwszy przepis zaczerpnęłam z 

Składniki

120 g miękkiego masła
3 łyżki cukru pudru
150 g mąki pszennej  
kilka kropel aromatu  ulubionego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zagnieść.Można też utrzeć mikserem
 

Z ciasta robić kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego lub kwadraciki

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczać widelcem na dowolną formę , nadając jednocześnie wzorek. 

Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC.

Następne ciasteczka to adwentowe kulki 
 
Składniki

130gr masła
90gr cukru
1 żółtko
1/2 skórki z cytryny 
150gr mąki 
1 opakowanie budyniu waniliowego
7 kropli olejku z gorzkich migdałów
50gr mielonych migdałów
100gr suszonych owoców
Przygotowanie:
 Z masła, cukru, jajka,cytryny,mąki,budyniu,zapachu olejkowego wyrabiamy ciasto
 
 Dodać migdały
i suszone pokrojone drobno owoce. 
Wyrobić
Z ciasta robić kuleczki w wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Piec w zagrzanym piekarniku w tem. 160 stopni ok 15-20 minut

A teraz przepyszne Bezoweczki

Składniki  

2 białka
150gr cukru
1/2 łyżki  soku cytrynowego
2krople olejku migdałowego
szczypta soli

Nadzienie 
 
konfitury ( może być masło orzechowe, chałwa, Nugat)
marcepanowa masa 

Przygotowanie:

Bialko  ubić na sztywno dodając stopniowo cukier i sok z cytryny i olejek

Ubijać do rozpuszczenia cukru 
Piekarnik rozgrzewamy na ok 150 stopni 
Masę z białka wkładamy do worka w którym nacięłam rożek  z którego wyciskamy małe porcyjki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Pieczemy na środkowej szynie ok 20 min w tem. 160 stopni
Po wystudzeniu smarujemy spód powidłami i nakładamy masę marcepanowa. Następnie delikatnie przyciskamy drugim bezikiem spodu do masy.
SMACZNEGO :)))   

2 komentarze: