czwartek, 26 grudnia 2013

Sante część 2 - Gałuszki z makiem



Moja babcia robiła takie drożdżowe maluśkie bułeczki wielkości kopytek i zalewała je sosem z miodem, orzechami, rodzynkami i mielonym makiem. Po latach wróciłam do tego przepisu używając produktów firmy,, Sante"  :) To dzięki tym produktom mogłam odnaleźć smak, wspomnienie i tradycje moich przodków.



składniki

Masa makowa:

25 dag maku,
miód,
 wanilia,
Otręby żytnie firmy ,, Sante " 
orzechy
 migdały
rodzynki
mleko

Ciasto: 

30-35 dag mąki,
 Zarodki pszenne firmy ,, Sante " 
 sól, 
1 jajo,
 3/4 szklanki wody lub mleka, 
 3 dag masła lub margaryny.
drożdże 

Przygotowanie
drożdże rozpuścić w letnim mleku z odrobina cukru

dodać jajko

i odrobinę soli morskiej

 Zarodki pszenne firmy ,, Sante " 
mieszamy z drożdżami, solą, mąką i masłem

 Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na ok 30 minut do wyrośnięcia


 Zagnieść  ciasto, rozwałkować podsypując mąką, pokroić kluski jak kopytka

 Upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 min. Najlepiej sprawdzać stan zarumienienia.
SOS czyli masa makowa
Mak sparzyć ( ja dodałam już gotowy ) i trzymać na ogniu pod przykryciem tak długo, aż da się rozcierać w palcach. 
Odcedzić przez gęste sito, dokładnie osączyć, zemleć w maszynce z gęstą siatką. 
Dodać do smaku masło

 rodzynki i migdały

 Otręby żytnie firmy ,, Sante "

 Wymieszać

 dodać orzechy ( ja potłukłam je wałkiem )

 Następnie trzymając wszystko na ogniu dodać mleczko, miód

 Podgotowywać do rozpuszczenia miodu i połączenia się wszystkich składników.

 Następnie bułeczki ułożyć na dnie szklanego naczynia 

wylewając na nie gorący sos, tak by mogły nasiąknąć całym aromatem

Podawać na zimno lub gorąco.
 

SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz