niedziela, 29 grudnia 2013

Sante część 3 - Lussekatter z dodatkiem szafranu i zarodków żytnich



Co Potrzeba :

500 g mąki pszennej
1 kostka drożdży
250 ml ciepłego mleka lub wody
5-6 nitek szafranu
szczypta soli
75 g brązowego cukru
5 łyżek otrębów żytnich
http://sante.pl/p61/otreby-zytnie-150g
50 g masła, stopionego i ostudzonego
rodzynki
1 jajko, roztrzepane do posmarowania bułeczek

Wykonanie:
Do ciepłego mleka lub wody dodaj szafran, odstaw na 10-15 minut do namoczenia.


Do miski wsyp drożdże i cieple mleko z dodatkiem cukru

wsyp mąkę, otręby żytnie, cukier, drożdże oraz szczyptę soli. Wymieszaj i zrób zgłębienie w środku kopczyka mąki. Wlej do środka stopione masło oraz mleko z szafranem. Wymieszaj i wyrabiaj przez 10 minut, aż otrzymasz gładkie, elastyczne ciasto.

http://sante.pl/p61/otreby-zytnie-150g

odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
 Wyłóż blaszki do pieczenia papierem lub pergaminem. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat oprószony mąką.

Podziel ciasto na kawałki. Z każdej porcji ciasta utocz wałeczek 
 zwiń w literę "s" lub podwójnego ślimaka

bułeczki udekoruj rodzynkami 

przełóż na blaszkę, przykryj ściereczką i pozostaw na 25 do wyrośnięcia.  


Nagrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza
Wyrośnięte bułeczki  posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw blaszki z bułkami do nagrzanego piekarnika. Piec 10-15 minut, aż bułeczki się ze złocą. Odstaw na kratkę do wystudzenia.


Smacznego :)

1 komentarz: