czwartek, 23 stycznia 2014

sante część 7 - uszka z grzybami nie tylko 24 grudnia


Składniki
- jajko
- grzyby
- cebula
- drożdże
- odrobina cukru
- mąka
-zarodki pszenne firmy Sante

http://sante.pl/p63/zarodki-pszenne-stabilizowane-150g 
-sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Grzyby gotuję w niewielkiej ilości wody.


W międzyczasie
 rozrobić drożdże z dodatkiem cukru
posypać delikatnie mąką
w ciepłym miejscu 
 pozostawić do wyrośnięcia


Do mąki dodać jajko, sól, podrośnięte drożdże i zarodki pszenne firmy Sante


http://sante.pl/p63/zarodki-pszenne-stabilizowane-150g 

wszystko wygniatamy dodając ewentualnie trochę mleka lub letniej wody.
Ilość wody lub mleka dodaję orientacyjnie. 
Ciasto powinno być delikatnie lepkie, takie aby łatwo się potem zlepiało.
Odstawiam do ponownego wyrośnięcia.


Cebulę siekam drobniutko, Na patelnie wlewam oliwę (ewentualnie inny tłuszcz) i podsmażam. Następnie  dodaje grzyby i doprawiam solą i pieprzem.
 Blend-ujemy
Odstawiam do wystudzenia.

Dzielę ciasto na mniejsze części. 
 Wałkuję je dość cienko. 
Szklanką odciskam kółeczka

 

Na każde z nich nakładam farsz  na cieście a następnie
 zawijam brzeg ciasta i zlepiam je widelcem




Rozgrzewamy tłuszcz na który wrzucamy polepione uszka.
Smażyć króciutko z obu stron , aż do zarumienienia.



  SMACZNEGO :))

1 komentarz:

  1. fajne, i do tego czerwony barszczyk :-)
    www.magicznakuchnia.blox.pl

    OdpowiedzUsuń